Annons:
Etikettövriga-artiklar
Läst 2759 ggr
[Fibbe]
10/4/12, 1:17 PM

Manualen gör dig inte till en sämre programmerare

Oavsett om du programmerar i html, css, php, ASP eller om du programmerar jetplan i ADA så finns en manual till ditt språk. Den finns av en anledning och används allt för sällan! Manualen kan hjälpa dig att göra rätt från början, den gör även att du inte behöver minnas alla inbyggda funktion.

I början på min programmeringskarriär använde jag väldigt sällan manualen till det språk jag satt och knackade med. Något jag idag anser vara mitt stösta misstag när jag går tillbaka till den kod jag snott ihop under denna period.

Är du ny inom ett språk bör du kolla i manualen varje gång du använder en inbyggd funktion. Du lär dig sedan hur funktionerna ska hanteras och behöver sedan bara kolla upp funktioner du inte använder så ofta.

Här är en liten lista med manualer till de vanliga webbspråken. Observera att detta är originalmanualerna, det är skaparen av språket som skrivit dessa:

HTML5 - http://www.w3.org/TR/html5/
CSS - http://www.w3.org/TR/CSS/
PHP - http://www.php.net
MySQL - http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/
ASP.NET - http://msdn.microsoft.com/en-us/library/9k6k3k4a%28v=vs.80%29.aspx
MsSQL - http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms189826%28v=sql.90%29.aspx
Javascript - http://www.ecma-international.org/publications/standards/Ecma-262.htm

Även om det är Ecma som håller i standardiseringen för javascript föredrar jag mozillas manual: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/JavaScript/Reference (Observera att mozzilla gjort den, var därför lite skeptisk till att allt fungerar i alla browsers).

Hur använder man manualen - Exempel: HTML?

Låt oss ta HTML som ett exempel, det är det vanligaste språket att strunta i att använda manualen. Vi sitter och programmerar i HTML och vill göra en titlel:

En title

Vi vill sedan färga ordet "titel" röd, men vilka element får vi egentligen använda i en H1-tagg för att det ska fungera i alla browserar för all framtid? Då kikar vi i manualen. Tyvärr har inte w3 en sökfunktion, men det gör inget. På första sidan finns en innehållsförteckning som innehåller alla taggar. Vi kan söka med browserns egen sök, CTRL+F. Så jag söker efter H1 och hittar följande sida: http://www.w3.org/TR/html5/the-h1-….

På denna sida står allt som går att veta om H1-taggen. Under rubriken "Content model" står exakt vad H1-taggen får innehålla. H1-taggen får innehålla "Phrasing content". Klickar vi på den länken får vi en lista på alla element som är så kallade "Phrasing contents", och dessa kan du utan problem använda i en H1-tagg.

Till exempel finns -taggen i den listan och därför kan vi använda den för att lösa vårt problem.

-taggen finns INTE i lista och därför får vi INTE stoppa en
-tag i ett H1-element. Då vet vi inte hur resultatet blir i alla browserar och i framtiden.

Lösningen på problemet är alltså enligt manualen för HTML:

En titel

Ett annat exempel för HTML

Visste du till exempel att för att en -tagg ska vara giltig måste den ha ett alt-attribut? är alltså en ogiltig tag och rent teoretiskt kan sluta fungera när som helst. Den gilltiga taggen är En bild.

Källa: http://www.w3.org/TR/html5/the-img-element.html#alt

Hur använder man manualen? Exempel: PHP

Phpmanualen är extremt bra! I denna manual kan du få väldigt bra tips och exempel kod.

Ett problem som många har är att ansluta till en MySQL-databas. Lösningen är att, gissa vad, använda manualen! Varför söka på google när man kan få svaret från förstahandskällan?

Vi går in på php.net och söker efter mysql. Vi får upp en lista med alla mysql-relaterade funktioner och nästan överst ser vi:

mysql_connect — Open a connection to a MySQL Server

Låter väl intressant? Vi klickar in på den länken. Där får vi exakt all information som finns om mysql_connect som ansluter till databasen.

Skrollar vi ner på sidan får vi exempel kod som det bara är att kopiera och testa! Skrollar vi ner lite till får vi tips om hur den kan användas, vi får tips på andra funktioner som har med denna att göra och längst ner får vi tips av massvis med kommentare och exempelkod!

Slutsats

Du är ingen sämre programmerare för att du använder manualen. Manualen finns av en anledning, nämligen att hjälpa dig med att skriva korrekt kod som fungerar nu och för all framtid!

Annons:
MichaelE
10/5/12, 9:47 PM
#1

Bra artikel.

Om man vill verkligen satsa lite mer på att lära sig webbprogrammering så finns det distanskurser att läsa, det är bara att söka på antagningen.

Detta är kurserna som går att söka på våren 2013: länk

(kommer att uppdatera den här länken ett tag framöver)

Jag lärde mig programmera på egen hand men när jag tog min första programmeringskurs insåg jag att jag "fulkoddade" och kunde korta ner alla mina tidigare koder med minst 50% och totalt 80% för ett helt projekt!

Så som Fibbe skriver, läs manualen eller ta en kurs, så kommer ni vinna på det i längden.

Upp till toppen
Annons: