Annons:
Etikettövriga-artiklar
Läst 19917 ggr
[Fibbe]
5/18/11, 7:17 PM

Bra program att programmera med

För att programmera i Php och MySQL krävs egentligen inget speciellt program. Man kan använda NotePad, som redan finns i windows. Men för att göra det lite lättare och roligare är det smart att skaffa ett lite mer avancerat program som kan hjälpa oss att hålla koll på koden.

Det finns en uppsjö av program som är helt gratis och är riktigt bra. Det finns även program som kostar en del pengar. Min personliga favorit är DreamWeaver, detta program kostar dock många tusenlappar om man inte får det gratis via skola eller arbete. Det finns ingen anledning att köpa det, men har man tillgång till det rekommenderar jag det verkligen.

Går vi över till gratis program så ser min personliga lista ut så här:

  1. Vim
  2. NotePad++
  3. NetBeans
  4. Eclipse (Php developer)

Det finns många fler om man söker lite på google. Men dessa anser jag är bäst utöver DreamWeaver. För att bestämma dig för just ditt favoritprogram är det smart att testa lite olika så märker man vilket man fastnar för.

  • Redigerat 2/4/21, 9:27 AM av Niklas
Annons:
Niklas
5/18/11, 7:50 PM
#1

I Mac är Textwrangler och Smultron bra alternativ. Textwrangler är dessutom gratis. Smultron kostar ett par tior och är utvecklat av en svensk. Bägge finns i Mac App Store. Till iPad rekommenderar jag Textastic även om det kostar pengar. Det har inbyggd ftp-funktion så att du kan hämta och lämna filer på dina servrar utan att behöva byta program.


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Stephanie
5/26/11, 11:42 AM
#2

Som jag även skrev på Hemsidor.ifokus, så är min favorit Notepad++. Dock har jag visserligen bara testat Notepad++ och Dreamweaver mer seriöst.

Notepad++ är enkelt, ett väldigt litet program som startar på någon sekund. Den har varken mer eller mindre än vad jag behöver! Jag tycker att det är skönt att slippa vänta på att ett segt program ska starta, som ändå är tungt på grund av alla extra funktioner som jag ändå inte kommer att använda.

Dreamweaver är visserligen ett bra program för programmering, men det är just det - tungt. För avancerad programmering, där man sitter och knackar kod hela dagarna, är det säkert ett mycket bra verktyg och snabbar säkert upp arbetet. Men är man bara en "vanlig dödlig" användare, så är det inte värt det tycker jag. Framförallt inte med den prislappen!

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

ryttarn
5/26/11, 12:06 PM
#3

Jag använder Code Charge Studio. Detta är en utvecklingsmiljö för att göra databasdrivna websidor. Sparar oerhört mycket tid då mycket "tråk kod" genereras så att mankan koncentrera sig på det som verkligen utför något i tillämpningen. Kostar iof några kronor, men är hyfsat överkomligt även för en hobbyprogramerare.

Skall jag bara editera en enskild fil använder jag TextPad.

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

johan
5/30/11, 8:55 AM
#4

Gillar man PHP tror jag Aptana Studio också är väldigt bra. Gratis och bygger på Eclipse.

Personligen gillar jag Visual Studio bäst. Det finns också som gratisalternativ med Visual Studio Express, t ex Web Developer Express.

Hittills har jag inte sett någon editor som är bättre när det gäller JavaScript-utveckling än Visual Studio.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

[GunillaR]
5/30/11, 10:27 PM
#5

Jag har inte uppdaterat mig på några år vad gäller editorer, men jag har Home-Site 4,5 och Front Page 2000

Kan jag använda något av dessa eller ska jag ta hem ett gratisprogram?Nyinköp av program tillåts inte av plånboken nämligen.

[Fibbe]
5/30/11, 10:41 PM
#6

#5

Du behöver absolut inte köpa något program för att programmera i Php, det går alldeles utmärkt att använda gratis program.

Personligen har jag faktiskt aldrig använt mig av Front Page, men kan du editera HTML i det kan du även använda det till Php. Jag vet dock inte om du får fin färgning på koden som kan hjälpa en del när man programmerar.

Du kan ju börja att testa med Front Page och se om du tycker det fungerar bra, annars kan du ladda ner ett av de gratis programmen och se om det är bättre.

Annons:
[GunillaR]
5/30/11, 10:45 PM
#7

Jag testar och ser vad som händer!

johan
5/31/11, 9:00 AM
#8

Jag tycker absolut du ska skaffa en editor som är riktigt stöd för det språk du ska programmera i.

Jag har haft programmering som yrke senaste 15 åren och alltid använt samma språk. Ändå kan jag säga att jag inte kan allt utantill. Istället hjälper en bra editor mig medan jag skriver.

Autocomplete (eller Intellisense som det också kallas) gör att du inte behöver skriva lika mycket. För att t ex skriva Request.QueryString, vilket man använder väldigt ofta, så räcker det med att skriva Req, trycka Ctrl+Space, trycka ., skriva Que och Ctrl+Space.

Färg-kodningen i editorn hjälper också till mycket, liksom att många moderna editors kan felkontrollera din kod medan du skriver så att du dina fel visas på ungefär samma sätt som felstavade ord i Word.

Visual Studio (och Eclipse skulle jag tro) visar även dokumentation medan du skriver, vilket gör att man ofta kan gissa sig fram till saker man inte är säker på.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

[GunillaR]
5/31/11, 11:59 AM
#9

Min erfarenhet i programmering är inte så stor. Förutom html-kodning så har jag jobbat med MS-DOS och BASIC för ungefär hundra år sedan.

Men jag undrar om inte Home-Site skulle vara ett bra alternativ. Men det där märker jag nog när jag kommer igång. Skulle vara bra att få något handgripligt att testa med. ;-)

mariatingsund
6/10/11, 11:53 AM
#10

Jag använder dreamweaver och tycker att den har suveräna lösningar i många fall. Men jag undrar om det finns alternativ till istf att använda tabeller (som är ju ett elände) om man ju inte vill ha ramar.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

[Fibbe]
6/10/11, 12:59 PM
#11

#10

Det som används främst idag är taggen div och css istället för tabeller. men du kan ju bara sätta ramen till storlek 0 så syns den inte på en vanlig tabell.

\[...\]
mariatingsund
6/10/11, 5:36 PM
#12

Menar du att man kan ange tabellegenskaper i CSS? Annars kärvar de och lever sitt eget liv trots att man angett %-bredd mm. (Jag är ju inte så hajare på detta, är självlärd nästan helt, så jag skulle nog behöva lite mer detaljerad hjälp, kanske i en egen tråd för att inte kapa denna?

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

[Fibbe]
6/10/11, 5:39 PM
#13

#12

Jag rekommenderar dig att skapa en tråd på http://hemsidor.ifokus.se/ . Där pratas det mer om just HTML och CSS!

Annons:
NBISaladin
9/1/11, 5:29 PM
#14

En klassisk editor för PC-miljö är UltraEdit. Väldigt kraftfullt och kustomiserbart!

Hasse - Medarbetare på Modellbygge iFokus

MichaelE
10/2/11, 8:56 PM
#15

Jag arbetar delvis med Visual Studio, som johan säger, är den ruggigt bra att kontrollera javascript med bl a.

Men främst blir det Microsoft Expression Web jag arbetar i. Den är enkel och snabb att använda, lätta funktioner och känns inte lika "tung" som Dreamweaver.

Mimmi
10/5/11, 10:21 AM
#16

Jag använder mig av Geany, finns till Linux och Windows. Tycker att det fungerar finfint.

MichaelE
9/7/12, 11:20 AM
#17

Har nu börjat arbeta med MySQL Workbench för att skapa databaser, men håller mig fortfarande till MS Expression Web när det kommer till programmeringen.

[Fibbe]
9/7/12, 11:50 AM
#18

Jag gick över helt till unix för dryga året sedan. Sen dess använder jag främst Vim för programmering. Riktigt krångligt i början men när man lärt sig detta kan man slänga musen i papperskorgen, den används nämligen inte i Vim.

För att göra programmeringen helt musfri, för att slippa musarmen, modifierar jag även databaser via terminalen. Kan tänkas oeffektivet men eftersom terminalens autocomplete är grym i unix behöver man inte skriva många tecken för att uppnå önskat resultat.

MichaelE
9/7/12, 12:24 PM
#19

#18 Jag kör inte på Linux, även om jag kunde göra det så hållerjag mig till Windows pga tusen andra skäl.

Visst är det skönt att slippa använda musen, men de flesta programmen går ju att arbeta utan mus med hjälp av alla kortkommandon.

Kom ihåg en gång jag satt i skolan för 13 år sen och satte mig i en datasal som någon hade snott musen till. Det gick ju hur bra som helst och starta och surfa med datorn.

Skowne
10/12/12, 1:06 AM
#20

Sublime Text 2 är enligt mig den bästa editorn. Använder ingen IDE, vilket, enligt mig, inte behövs när man kodar Ruby ( och Rails ) som jag gör.

Stöd för alla vanligt förekommande språk.

Annons:
deeman
10/12/12, 3:00 PM
#21

Har fått lite nyfunnen kärlek i Open Source verktyget Webmatrix igen ;-)

#15

Dreamweaver är bra visuellt men spyr tyvärr ut skräpkoder och är inte att rek. om du inte också kodar själv via kodläget förstås.

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


[Fibbe]
10/12/12, 3:47 PM
#22

#21

Håller med dig där. Dock är ju kodläget otroligt bra i dreamweaver! Mycket smart verktyg om man gillar sådan. I HTML är det bra eftersom man slipper skriva alla slut-taggar och argument.

deeman
10/13/12, 1:30 AM
#23

Som med Webmatrix, där får man dessutom en liten hint om man råkar skriva fel eller glömma något viktigt etc.

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


clod
3/19/18, 2:39 PM
#24

Mitt favoritverktyg är Codelobster IDE

Upp till toppen
Annons: